04. 12. 2017

Kvalitná hudba, kreatívne workshopy, diskusie a prednášky o architektúre, dizajne a ekológii a program pre deti.

Urban Market už ôsmy rok spája komunitu kreatívnych ľudí, lokálnych dizajnérskych značiek a tvorcov, umelcov a ich fanúšikov. Na jednom mieste ponúka predajnú výstavu módy, šperkov, doplnkov a umenia, ako aj množstvo sprievodného programu, ktorý nezabúda ani na tých najmenších. To všetko zaobalené tentokrát v téme MINIMAL.

Diskusie a prednášky
Akú budúcnosť má industriálna architektúra minulosti? Kedy sa industriálnu budovu oplatí zachovať a kedy nie? Koľko takýchto budov je na Slovensku chránených a čo presne rozumieme pod pojmom pamiatkovej ochrany? Ak vás zajímajú tieto a príbuzné otázky, nenechajte si ujsť diskusiu o budúcnosti architektonického dedičstva. Diskutovať pod vedením moderátorky Ing. Miloty Sidorovej, PhD. budú: Ing. arch. Nina Bartošová, Phd. z Fakulty architektúry STU, Martin Lipták z projektu Čierne diery, Ing. arch. Lukáš Kordík z architektonického štúdia Gut Gut, developer Oto Bortlík a Ing. arch Tereza Bartošíková z Pamiatkového ústavu SR. Priaznivcov architektúry poteší aj prezentácia štúdia FAKT, za ktorým stoja štyria mladí nemeckí architekti, ktorí radi experimentujú na hraniciach architektúry. Štúdio sídliace na dvoch miestach naraz, v Berlíne aj Zürichu, prídu prezentovať dvaja z nich, Martin Tessarz a Jonas Tratz. CLUBOVKA na zimnom markete odprezentuje “československé” dizajnérske duo deForm. To sa zameriava na produktový dizajn, nábytok či interiér. V ďalších diskusiách sa dozviete aj to, ako môže plastová kefka pomôcť Slovensku triediť odpad či ktorí Slováci majú potenciál urobiť z našej krajiny eko raj.

Pre deti
Rodiny s deťmi sú vítané! K Mlynici sa dostanete pohodlne aj autom a mamičky s kočíkmi potešia výťahy v budove. Peknými vecami vás vybavia značky orientované na tých najmladších, či už hľadáte oblečenie, kreatívne hračky alebo dokonca látkové plienky z kvalitnej a zdravotne nezávadnej bavlny. Ratolesti zabaví aj sprievodný program v sobotné a nedeľné popoludnie. V sobotu o 14:00 to bude hudobné vystúpenie, ktoré predvedie Notový Danny, v nedeľu zase Divadlo Fí s predstavením Recept na leva.

Hudba
Koncertné a DJské vystúpenia boli súčasťou podujatia už od jeho počiatkov. Tento raz sú v spolupráci s Demovnica_FM pripravené koncerty mladých slovenských kapiel – Queer Jane, No Brake, Prie100R a Stereofox. V spolupráci s vydavateľstvom ajlavmjuzik sa predstavia interpreti z ich portfólia – MtotheG, WhiteAss, Biomat a Beyuz, ktorému v týchto dňoch vychádza album Organika. Na denný program v sobotnú noc nadviaže afterparty priamo v priestore Mlynice. Večerný program otvorí elektronický projekt Nightlines, nasledovať bude krst nového albumu legendárnej českej speváčky Moniky Načevy. Sekundovať jej na pódiu budú DJ Five a Tentato, s ktorými spolupracovala aj na spomínanom najnovšom albume. Mnohých určite potešia aj NVMERI, ktorým len nedávno vyšiel tretí štúdiový album s názvom I don’t think so. Ten sa stretol s množstvom pozitívnych reakcií od fanúšikov aj odbornej verejnosti. O poriadku tancovačku do skorých ranných hodín sa postarajú talentovaní DJi a producenti Inkwall a Biomat.

Workshopy
V programe Urban Marketu sa nájdu aj aktivity určené tvorivým dušiam. V duchu témy minimalizmus povedie Nosene workshop recyklovaného materiálu. Z poškodeného oblečenia a textilu vás naučia ušiť obal na mobil, notebook alebo črepník, prípadne aj košík na odkladanie vecí. Stačí málo a odídete s vlastnoručne vyrobeným darčekom pre seba či blízkych. Vyrábať recyklované ozdoby vás zase naučí Marta Juhasz Jewelry. Vďaka origami technike vyčarujete originálne drobnosti z tetrapakových obalov alebo odpadového papiera. Ako si vyrobiť textilnú náhradu za plastové vrecúška na ovocie a zeleninu zistíte na workshope s Bagbet. Deti zapojí časopis Bublina. Vyrábať budú pohľadnice, kreslené vtipy a komixy. Workshop budú viesť ilustrátorky Ivana Šáteková, Broňa Schraggeová, dizajnérka Vanda Gábrišová a špeciálna pedagogička Helka Kusá. Prineste si na Urban Market aj vaše staré kefky a na vlastné oči uvidíte, ako im darujete druhý život. Konkrétne Curaprox v spolupráci s chalanmi z Umelohmotné, ktorí budú z použitých kefiek Curaprox priamo na mieste vyrábať stojany na medzizubné kefky.

Pozor! Každého workshopu sa môže zúčastniť iba obmedzený počet ľudí, preto je odporúčame vopred sa registrovať emailom na info@urbanmarket.sk. To neplatí pre workshop recyklácie umelohmotných kefiek, ktorý nemá limitovanú kapacitu.


SPRIEVODNÝ PROGRAM

Piatok, 8.12.

16:00 / dj set / Bobsan
18:00 / diskusia / Industriálna architektúra minulosti. Akú má budúcnosť?
20:00 / prednáška / SINGULARCH: FAKT (DE)
21:00 / prednáška / CLUBOVKA: deFORM (CZ)
22:00 / dj+vj set / Juraj Peták (Purist) + VJ Mikaela

Sobota, 9.12.

11:00 / dj set / Beyuz
14:00 / hudobné vystúpenie pre deti / Notový Danny
15:00 / diskusia / CURAPROX Goes Green alebo môže kefka z plastu pomôcť Slovensku triediť odpad?
17:00 / koncert / No Brake (Demovnica_FM)
18:00 / koncert / Queer Jane (Demovnica_FM)
19:00 / diskusia / STARTITUP: Slováci, ktorí robia zo Slovenska eko raj
20:30 / koncert / Nightlines
21:30 / koncert / Načeva + DJ Five + Tentato (CZ)
22:45 / koncert / NVMERI
00:00 / dj set / Inkwall
01:30 / dj set / Biomat

Nedeľa, 10.12.

11:00 / dj set / MtotheG
14:00 / divadlo pre deti / Divadlo FÍ: Recept na leva
15:00 / koncert / Silvia speaks
16:00 / koncert / Prie100R (Demovnica_FM)
17:00 / koncert / Stereofox (Demovnica_FM)
18:00 / dj set / WhiteAss

WORKSHOPY

Sobota, 9.12.

11:30 / workshop / Workshop s Bublinou
13:30 / workshop / Upcykle workshop recyklovaného materiálu s NOSENE
15:30 / workshop / Recyklované vianočné ozdoby od Juhasz Marta Jewelry
17:30 / workshop / Výroba recyklovaných obalov na jedlo s Bagbet

Nedeľa, 10.12.

11:30 / workshop / Workshop s Bublinou
13:30 / workshop / Výroba recyklovaných obalov na jedlo s Bagbet
15:30 / workshop / Upcykle workshop recyklovaného materiálu s NOSENE
17:30 / workshop / Recyklované vianočné ozdoby od Juhasz Marta Jewelry


Urban Market 2017 (Winter Edition)
Mlynica, Turbínová 1, Bratislava
Piatok, 8. 12. – Nedeľa, 10. 12. 2018

Podujatie sa koná pod záštitou Mgr. Rudolfa Kusého, starostu bratislavskej mestskej časti Nové Mesto.

Otváracie hodiny
Piatok, 8.12. / 16:00 – 00:00 (predajná časť do 21:00)
Sobota, 9.12. / 11:00 – 04:00 (predajná časť do 21:00)
Nedeľa, 10.12. / 11:00 – 19:00 (predajná časť do 18:00)

Denné vstupné (platí iba v daný deň)
Piatok: 2 € / Sobota: 4 € / Nedeľa: 2 €

Permanentka (platí na všetky tri dni)
V predpredaji a v piatok na mieste: 5€